Column: ‘Sportwethouder Gerrit Piek(t)’

sportiefzwolle.nl

Afgelopen zaterdag was ik in Stadshagen bij de Triathlon Zwolle. Natte bedoening daar rondom de Milligerplas, maar heel leuk, goed georganiseerd en een mooie sport. Ook sportwethouder Gerrit Piek was van de partij. Niet om de deelnemers weg te schieten, maar als actief triatleet welteverstaan. Hij deed over het zwemmen, fietsen en lopen iets meer dan anderhalf uur. Chapeau, ik en velen met mij doen het hem niet na.

Gerrit piekte dus nog even voordat hij over een tijdje de Zwolse politieke arena gaat verlaten. Ik vermoed dat Piek, die de portefeuille sport in 2010 overnam van Janco Cnossen, zich met zijn prestatie in Stadshagen nu al mag kronen tot de meest sportieve sportwethouder van het laatste decennium. Van zijn sympathieke voorganger Cnossen weet ik dat hij de nodige vierdaagses achter zijn naam heeft staan. Maar zelf herinner ik me van hem eigenlijk alleen een flets-optreden in een Zwolse amateurvoetbalselectie tijdens een wedstrijdje tegen EDON in 2008 voor het goede doel. En bij Jaap Hagedoorn kom ik, met alle respect, niet veel verder dan een bescheiden gastrol bij Rugby Club Zwolle. Ook in de Zwolse gemeenteraad constateer ik weinig sportieve ‘highlights’ van onze volksvertegenwoordigers. Ik heb in de Gemeentegids voor de zekerheid de foto’s van alle fracties nog eens bekeken, maar blijf toch steken bij sportfreak Frankwin Mussche en uiteraard Hans Borrel, die in 2011 een zware maar mooie voettocht naar Rome wist te volbrengen.

In het college spant Gerrit Piek dus de kroon. Verder was Zwolle qua sportprestaties nooit succesvoller dan in de ambtsperiode van de in 2007 vanuit Assen ingevlogen PvdA-politicus. Een zeer geslaagd EK Skeeleren in eigen huis, de promotie van FC Zwolle naar de eredivisie, Tafeltennis Zwolle terug op het hoogste niveau en de landstitel van Landstede Volleybal, het zijn willekeurige voorbeelden. Ik zie Gerrit Piek op die memorabele Paaszaterdag 2013, gestoken in een vrolijk en toepasselijk geel colbert, nog zo delen in de feestvreugde toen de volleyballers in een knotsgekke finale Lycurgus versloegen. Het leverde hem weer de nodige nieuwe klanten op voor het door hem zo gekoesterde Gouden Sportboek van de stad Zwolle. Ik zal niet de namen vermelden van al die succesvolle sporters die in zijn tijdperk hierin hun krabbel hebben gezet, want het zijn er veel, heel veel. In maart 2014 houdt Gerrit Piek het als sportwethouder voor gezien. Het duurt dus nog even, maar het zou geen verkeerd afscheid zijn als zijn Zwolse periode afgesloten wordt met een ferme handtekening in zijn eigen favoriete boekwerk.

Harry Bouwhuis